Starten op INZO

Op intensieve zorg werken verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in de intensieve zorg. We streven er naar dat 100% van onze verpleegkundigen houder zou zijn van de Bijzondere Beroepstitel in de Intensieve en Spoedgevallenzorg (BBT).

Om die reden geven we er de voorkeur aan om verpleegkundigen aan te nemen, die al houder zijn van  deze BBT.

Toch is dat geen must. Ook verpleegkundigen die hun bachelor-opleiding verpleegkunde hebben beëindigd, kunnen bij ons tewerk worden gesteld. We vragen dat kandidaten gemotiveerd zijn om bij te leren en bij te blijven. We stimuleren als afdeling het "levenslang leren": Intensieve zorg is immers een wetenschap die constant in snelle evolutie is.

Inwerken op een intensieve zorgen-adeling dienst steeds voltijds te gebeuren. Wie in het begin niet voltijds in het "INZO-bad" wordt ondergedompeld, heeft te vaak niet de kans om, elke dag opnieuw, op de basis, die de dag daarvoor werd gelegd, verder te bouwen.

Eens je volledig bent ingewerkt en stevig in je schoenen staat, is afbouw naar deeltijds werken bespreekbaar.

Wie zonder titel start, werkt zich eerst in op de afdeling gedurende 1 tot 2 jaar. Wanneer jij en wij van elkaar vinden dat je een INZO-verpleegkundige op kruissnelheid bent, dan word je door ons ziekenhuis ondersteund om deze titel te behalen:

  • vergoeding van het inschrijvingsgeld;
  • verplaatsingsonkosten;
  • educatief verlof/Vlaams OpleidingsVerlof;
  • toegestane afwezigheid;
  • tijdens jouw stages in eigen ziekenhuis, word je doorbetaald.

Eigen opleiding via een stappenplan

Stage lopen

Denk je dat INZO iets voor jou is? Iets dat je interesse wekt? Iets waar je van droomt?

Je kunt bij ons komen proeven van een high-tech INZO-omgeving bij collega's die tussen alle machines niet alleen de patiënt, maar ook de personen met wie ze samenwerken als medemens zien.

Je kunt bij ons stage lopen in het derde en vierde jaar van de bachelor-opleiding en tijdens de BBT-opleiding (5de specialisatiejaar). Stel je zeker kandidaat bij het stagebureau van je hogeschool. 

Als student geven we je graag alle kansen om op INZO heel veel bij te leren, vanaf de eerste rij. Neem zelf je verantwoordelijkheid op en stel je stagedoelen.

Eén van de voordelen van onze afdeling is dat het een gemengde afdeling INZO is in een groot streekziekenhuis.

In Universitaire ziekenhuizen worden de afdelingen INZO vaak opgedeeld in subspecialismen. Loop je daar stage, dan zie je enkel dát deel van de patiënten die binnen dat bepaalde subspecialisme worden opgenomen.

Als student neem je op INZO als het ware deel aan een walking-dinner: zo kan je je op het juiste moment verplaatsen naar daar waar het meest te leren valt. Ook kan je afspreken eens op de spoedgevallenafdeling te gaan kijken of de ingreep van een patiënt op operatiezaal of cathlab mee te maken.

Maak goede afspraken met je stagementor op de afdeling. Adjunct-hoofdverpleegkundige Carolien De Ridder is verantwoordelijk voor studenten en nieuwe medewerkers. Je kan haar zeker aanspreken.

 

Je bent in elk geval héél welkom. We wensen jou bij voorbaat al een fijne stage toe.

Solliciteren

Wanneer je stage op INZO goed verloopt, krijg je er misschien wel zin in om je verdere carrière op  intensieve zorg te richten. Kom er gerust eens over babbelen met iemand van ons.

Het is zelfs mogelijk om - tijdens de stage van een eindjaar - al bij ons te solliciteren. Het sollicitatiegesprek kan dan doorgaan tijdens de laatste dagen van jouw stage, of in de periode volgend op jouw stage. Indien we je kunnen laten starten, wordt dat snel aan jou bevestigd en kan je een van de weken na het gesprek, je contract al komen ondertekenen. Het is dan enkel nog aan jou om te slagen in jouw opleiding.

In de regel geven we steeds contracten van onbepaalde duur. De startdatum wordt in onderling overleg bepaald.

Wie afstudeert heeft normaal gezien nog geen recht op verlof. Je verdient immers je vakantierechten steeds voor het jaar daarop. Toch hebben we in ons ziekenhuis een gunstige vakantieregeling uitgewerkt, die je toelaat een aantal vakantiedagen te nemen. Het totaal aantal dagen hangt af van jouw startdatum.

Betaling

In ons ziekenhuis wordt iedereen betaald via het IFIC-betalingssysteem. Je wordt betaald via de officiële barema's die de Belgische overheid heeft bepaald.

Op Intensieve zorg geldt het IFIC-15 barema. De barema-calculator kan je hier vinden.  Elke functie binnen het ziekenhuis wordt omschreven in een functieomschrijving.

Tijdens het jaar 2022 keurde de minister van volksgezondheid een nieuwe regeling goed die aan houders van een Bijzondere Beroepstitel in de Intensieve en Spoedgevallenzorg een jaarlijkse, bijkomende premie uitbetaalt, bovenop IFIC 15.

Starten op dag 1

Op jouw startdag word je 's morgens opgewacht door een collega van de dienst "begeleiding nieuwe medewerkers". Deze vangt je op en helpt je doorheen de praktische dingen die nog moeten worden geregeld.

Er wordt gezorgd voor een badge, arbeidskledij, klompen, een plaats in een kleedkamer, een rondleiding doorheen het ziekenhuis ...

Na de rondleiding word je naar INZO gebracht en opgevangen door jouw peter/meter.

In principe zorgen we er voor dat je 2 collega's hebt die je doorheen je opleiding op INZO loodsen. Dat zijn jouw peter(s) of meter(s). Zij hebben al heel wat ervaring en werken je in tot je, ongeveer na 3-4 maanden, op eigen benen kunt staan.

Vergeet niet dat we een grote afdeling hebben met 24 kamers. Je bent dus nooit alleen op dienst. Je wordt constant omringd door andere collega's die elk hun talenten hebben. En, als je met zijn allen samen jouw talent in de weegschaal legt, dan kun je samen alles aan!

Tijdens deze opleiding zitten we regelmatig met jou en jouw peter/meter samen en overlopen we hoe het inwerken evolueert. Zo heb jij weet van wat er al goed loopt en wat je werkpunten nog zijn. Wij weten dan - aan de hand van jouw werkpunten - bij welke patiënten of in welke shiften je best terecht komt om net dát aan te leren, waarop je nog verder moet oefenen.

In de loop van jouw traject leer je stilaan verantwoordelijkheid te dragen voor geen - één - twee en tot slot drie patiënten. Hiervoor steeds bijgestaan door jouw peter/meter die aan jou steeds meer verantwoordelijkheid zal geven.

Interessante documenten

OPLEIDINGSTRAJECT PETER/METER

INSCHOLINGSPLAN NIEUWE MEDEWERKERS

Maak jouw eigen website met JouwWeb